Căderea părului este o afecțiune care apare din cauza geneticii, a modificărilor hormonale și a îmbătrânirii și provoacă probleme fizice și psihologice atât la bărbați, cât și la femei. Căderea părului poate apărea și din cauza diferitelor boli dermatologice, arsuri și motive traumatice.
În prezent, pacienții cu căderea părului își pot recăpăta aspectul tânăr și natural cu ajutorul transplantului de păr. În plus, cu ajutorul transplantului de păr, situații precum tulburările psihologice și distanțarea socială la persoanele care suferă de căderea părului sunt eliminate, iar persoana își recapătă aspectul tineresc și încrederea în sine după operația de transplant de păr.
Două metode diferite sunt în general utilizate în transplantul de păr, cunoscute sub numele de FUT și FUE. În tehnica de transplant de unități foliculare (FUT), o bucată de piele este îndepărtată chirurgical sub formă de fâșie din zona în care se află rădăcinile sănătoase în zona cefei, între cele două urechi, și este mai întâi divizată în rădăcini individuale. Aceste rădăcini sunt apoi plasate în canale deschise în zona în care se dorește creșterea părului. Această metodă a fost acum complet abandonată datorită dezvoltării și avantajelor metodei FUE. Tehnica numită Extracția unităților foliculare (FUE) se bazează pe principiul colectării foliculilor individuali, ceea ce permite utilizarea cât mai eficientă a zonei donatoare. Această metodă a fost aplicată din 2004. Singura diferență dintre metoda FUT și metoda FUE este tehnica de extragere a foliculilor de păr. Etapele de deschidere și plasare a canalului sunt aceleași pentru ambele metode.
AVANTAJELE TEHNICII DE TRANSPLANT DE PĂR
2000-3500 de foliculi de păr pot fi extrași în fiecare sesiune.
Se pot aplica mai multe sesiuni în funcție de lățimea zonei cu pierdere de păr.
Nu există amorțeală sau cicatrici în zona donatoare. Deoarece banda de scalp nu este îndepărtată din zona cefei, vindecarea este mult mai rapidă.
În câteva zile, micile găuri din zona în care au fost îndepărtați foliculii se închid fără a lăsa o cicatrice.
Dacă părul va fi transplantat la linia frontală a părului sau părul va fi lăsat foarte scurt, rezultatele metodei FUE sunt superioare. Deoarece atunci când partea rădăcinii foliculilor de păr prelevată cu ace cu diametrul de 0,70-0,90 mm este foarte subțire, aceasta oferă un aspect mai natural în zona transplantată.
CINE POATE FACE OPERAȚIA DE TRANSPLANT DE PĂR?
În ciuda tuturor aspectelor sale practice, transplantul de păr este o intervenție chirurgicală care trebuie efectuată de chirurgi plasticieni cu experiență în medii în care sunt îndeplinite condițiile medicale necesare.
DUPĂ OPERAȚIE
Persoana se poate întoarce acasă imediat după finalizarea procedurii de transplant de păr. Părul nu este spălat timp de 4 zile. La sfârșitul acestei perioade, zona transplantată și zonele donatoare sunt spălate și acest proces se repetă în fiecare zi timp de 10 zile până când zona donatoare se vindecă și crusta de pe zona receptoare dispare. Transplantul de păr este o procedură care nu restricționează activitatea zilnică. Pacientul se poate întoarce la serviciu purtând o pălărie largă care să nu intre în contact cu zona transplantată. Părul transplantat cade după un timp, iar părul care începe să crească la aproximativ 3 luni de la transplant începe să crească în noul său loc la aceeași rată de creștere ca în locul inițial. Deoarece codurile genetice și caracteristicile acestor fire de păr sunt diferite, părul transplantat nu se desprinde.
CUM SE DESFĂȘOARĂ OPERAȚIA?
Transplantul de păr se efectuează sub anestezie locală și este ușor tolerat de pacienți. Înainte de începerea operației, sunt marcate zonele în care se va efectua transplantul de păr. Atunci când se fac aceste desene, este foarte important ca zona în care va fi transplantat părul să respecte liniile naturale ale părului, astfel încât să nu creeze un aspect artificial. După ce zona este pregătită și anesteziată cu injecții, unitățile foliculare sunt îndepărtate una câte una din părțile din spate și laterale ale scalpului. Pentru procesul de extragere a unităților foliculare se utilizează un motor microchirurgical special fabricat și instrumente cu un diametru între 0,70 și 0,90 mm. După ce extracția rădăcinilor este finalizată, se începe procesul de transplant în zona fără păr. După ce această zonă este anesteziată cu anestezice locale, se deschid cu un bisturiu cu vârf fin canale egale cu numărul de rădăcini care urmează să fie transplantate. Grefele pregătite (foliculii de păr) sunt plasate unul câte unul în aceste canale. Rezultatele care trebuie obținute în transplantul de păr sunt strâns legate de utilizarea tehnicii de către o echipă experimentată, de respectarea meticuloasă a regulilor chirurgicale, de selectarea atentă a cazurilor, de informarea pacienților cu suficient timp înainte de transplant și de așteptările realiste, precum și de starea și calitatea părului existent. Numărul de foliculi de păr luați din zona de deasupra gâtului variază între 2000 și 3500, în funcție de densitatea părului persoanei în această zonă. Deși densitatea părului din zona donatoare este un factor important, un factor mai important este gradul de deschidere în partea din față a persoanei. La persoanele cu un spațiu mai puțin deschis, acești foliculi de păr pot fi plasați mai frecvent și se pot obține rezultate mai reușite.