Poate dura mult timp până când o celulă canceroasă din sân formează o tumoră și aceasta devine detectabilă în timpul unui examen clinic sau prin imagistică radiologică. Femeile observă de obicei un nodul prin autoexaminare când acesta atinge cel puțin 1 cm în dimensiune. În prezent,
În prezent, majoritatea simptomelor cancerului de sân sunt descoperite chiar de către femei. Nodulii canceroși sunt de obicei duri, cu margini neregulate, o suprafață aspră și nu pot fi mișcați cu ușurință în țesutul sânului.
Dacă cancerul a metastazat către organe îndepărtate, aceste metastaze pot fi, rar, primul semn al bolii. Zonele frecvente unde cancerul de sân se răspândește sunt oasele șoldului și coloanei vertebrale, plămânii și ficatul.
Totuși, la unele paciente, niciunul dintre aceste simptome nu este prezent, iar cancerul poate fi detectat doar prin mamografie. Dacă există oricare dintre următoarele simptome, este important să consultați imediat un medic:
-
Nodul palpabil în sân sau la axilă (dur sau umflat)
-
Secreție de la mamelon (dintr-un singur canal, sângeroasă sau clară)
-
Retragerea sau deformarea mamelonului
-
Modificări ale pielii mamelonului (descuamare, cruste)
-
Răni sau roșeață la nivelul pielii sânului
-
Edem, umflături și retracții ale pielii sânului (aspect de coajă de portocală)
-
Creșterea sânului, modificări de formă, asimetrie sau schimbări de culoare (roșeață etc.)
Dintre toate tipurile de cancer, cancerul de sân este a doua cauză de deces, după cancerul pulmonar. Conform datelor din 2007 ale Institutului de Statistică din Turcia, în această țară, 22 din 100.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de sân, iar aproximativ 10 din 100.000 mor din cauza acestei boli.
GREȘIT: Cancerul de sân nu apare la femeile tinere.
CORECT: Cancerul de sân este mai frecvent după vârsta de 50 de ani, dar poate apărea la orice vârstă.