Intoxicația cu monoxid de carbon este o afecțiune comună și adesea fatală, întâlnită în timpul lunilor de iarnă, atunci când se utilizează sobe, calorifere și alte dispozitive de încălzire. Intoxicația apare atunci când se inhalează gazul de monoxid de carbon care provine din sobe, boilere, șeminee sau ca urmare a expunerii la incendiu.
Intoxicațiile cu CO sunt cauzate de obicei de coșurile de fum necurățate corespunzător sau de sistemele de evacuare ale aparatelor de încălzire, cum ar fi șofbenurile și boilerele, care nu sunt izolate corespunzător, ceea ce permite scurgerea gazului CO. Gazul de monoxid de carbon (CO) este extrem de periculos și poate provoca moartea rapidă dacă este inhalat. O concentrație de peste 1% în aer este fatală.
Dacă experimentați simptome precum dureri de cap, amețeli, oboseală, greață sau dificultăți de respirație într-un mediu închis, trebuie să vă adresați imediat unui spital.
Cele mai frecvente simptome sunt durerile de cap (90%). Urmează amețelile (77%), oboseala (53%), greața (47%), confuzia (43%), dificultăți de respirație (40%), tulburări de vedere (25%), dureri toracice (9%), pierderea conștiinței, dureri abdominale și crampe musculare. Dacă nu sunt tratate, aceste simptome pot duce la comă și moarte.
Pentru a evita intoxicațiile grave cu monoxid de carbon, care pot fi fatale:
Înainte de a începe utilizarea sistemelor de încălzire în timpul iernii, este esențial să le verificați cu echipe profesionale.
Este necesar să faceți verificări anuale ale aparatelor utilizate frecvent, cum ar fi șofbenurile și coșurile de fum.
Dacă aveți suspiciuni de intoxicare cu CO sau observați oricare dintre simptomele menționate, trebuie să solicitați imediat asistență medicală.
Amintiți-vă că o măsură simplă și ieftină poate servi drept asigurare pentru viața copiilor noștri, a celor dragi și a noastră, protejându-ne de consecințele ireversibile cu orice preț…