HPV (Veruci Genitale)

Pagina de pornire Ghid de sănătate HPV (Veruci Genitale)

HPV (Veruci Genitale)

Infectia cu virusul papilloma uman (HPV) genital este foarte comuna și se transmite aproape în totalitate prin contact sexual. Este responsabil pentru formarea verucilor genitale, cunoscute și sub denumirea de condiloame, și trebuie tratat cu seriozitate.

În ultimii ani, s-a observat o creștere semnificativă a numărului de persoane care solicită tratament pentru veruci genitale. Majoritatea persoanelor sexual active vor întâlni HPV în timpul vieții lor, dar pot să nu fie conștiente de acest lucru dacă nu se formează veruci sau condiloame.

Prezența unei infecții cu HPV la o persoană nu înseamnă că aceasta a avut contact cu o altă persoană în afară de partenerul său. Utilizarea prezervativului reduce riscul de transmitere a infecției cu HPV, dar nu oferă protecție completă. În cuplurile care sunt împreună de mult timp, dacă unul dintre parteneri are HPV, celălalt este probabil să aibă, chiar dacă nu prezintă simptome. Când apar veruci genitale (condiloame), transmisibilitatea virusului este mult mai mare, iar tratamentul acestor veruci reduce riscul de transmitere.

Există în prezent mai mult de 150 de tipuri cunoscute de HPV. Unele dintre acestea provoacă infecții doar în sistemul reproductiv și sunt denumite HPV genital. În multe cazuri, sistemul imunitar luptă natural împotriva HPV, iar infecția se vindecă de la sine fără a cauza probleme de sănătate. Uneori, sistemul imunitar nu poate înfrunta infecția și unele tipuri de HPV cauzează veruci genitale. Alte tipuri (tipuri de risc înalt) pot provoca modificări celulare la nivelul colului uterin la femei, iar în timp, aceste modificări pot duce la cancer cervical. Tipurile de HPV care provoacă veruci genitale nu sunt aceleași cu cele care cauzează cancer.

Cele mai frecvente tipuri de HPV care provoacă veruci genitale sunt tipurile 6 și 11. Totuși, tipurile de HPV 16, 18, 31, 33, 35 și 52 provoacă modificări celulare la nivelul colului uterin. Virusul HPV este găsit în aproape 95% dintre femeile diagnosticate cu cancer cervical. Cancerul cervical, unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer la femei, este cauza principală a infecției cu HPV. Din acest motiv, atunci când se detectează virusul HPV sau verucile genitale, tratamentul trebuie administrat și pacientul trebuie să fie monitorizat îndeaproape cu teste Pap și, dacă este necesar, cu examinări colposcopice.

Testarea HPV poate fi efectuată prin prelevarea unei mostre dintr-un țesut normal sau dintr-o leziune. Proba este colectată prin frecarea ușoară a suprafeței cu o periuță mică. Celulele colectate sunt analizate pentru a căuta materialul genetic al virusului.

Femeile cu HPV de risc înalt pot prezenta un risc crescut de a dezvolta cancer cervical. Un rezultat pozitiv al testului ADN HPV indică prezența virusului HPV la nivelul colului uterin, dar nu înseamnă neapărat că pacientul are cancer cervical sau că va dezvolta cancer cervical. Totuși, riscul de apariție a modificărilor celulare care duc la cancer cervical crește în timp. Prin urmare, pacienții trebuie să trateze cu seriozitate planurile lor de urmărire.