Autoexaminarea Sânilor
Autoexaminarea regulată a sânilor de către femei este primul pas în detectarea cancerului mamar în stadiu incipient și începerea tratamentului la timp. Fiecare femeie ar trebui să efectueze o autoexaminare a sânilor o dată pe lună, ideal la 5-7 zile după începutul menstruației, când efectele hormonale sunt minime. Prin autoexaminări regulate, femeile devin familiare cu țesutul mamar și pot detecta precoce eventualele noduli noi.
Semnele timpurii ale cancerului mamar pot fi greu de observat. Pe măsură ce boala progresează, pot apărea modificări precum noduli în sân sau axilă, schimbări în dimensiunea sau forma sânului, secreții mamelonare sau modificări ale pielii sânului sau mamelonului. Deși multe dintre aceste schimbări nu sunt canceroase, este esențial să consultați un medic pentru un diagnostic precis.
Programele de Screening Mamografic
De Ce Sunt Recomandate?
Cancerul mamar este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer la femei. Dacă nu este detectat devreme, riscul de deces crește. Mamografia este cea mai eficientă metodă pentru detectarea precoce a cancerului mamar, fiind capabilă să identifice tumorile cu aproximativ doi ani înainte de a putea fi simțite la examenul fizic.
Cui Este Recomandat Screeningul?
Chiar și în absența simptomelor, toate femeile cu vârsta peste 40 de ani sunt sfătuite să efectueze mamografii regulate. În țările cu programe de screening regulate, ratele mortalității prin cancer mamar au scăzut cu 19-64%.
Cui Nu Este Recomandat Screeningul?
Femeilor sub 40 de ani nu li se recomandă în general screeningul mamografic. Acest lucru se datorează densității mai mari a țesutului mamar la femeile tinere, ceea ce poate reduce eficacitatea mamografiei, și sensibilității crescute la radiații.
Intervale de Screening
Pentru femeile peste 40 de ani, screeningul mamografic poate fi efectuat la fiecare unu până la doi ani. Screeningul anual este recomandat în special pentru femeile între 40 și 50 de ani, deoarece cancerele din acest grup de vârstă pot crește mai rapid.