Atenție la Bolile Stomacale în Primăvară

Pagina de pornire Ghid de sănătate Atenție la Bolile Stomacale în Primăvară

Sănătatea stomacului în primăvară și vară: Cauze, Riscuri și Recomandări

În timpul primăverii, se observă o creștere a cazurilor de reflux acid, gastrită și ulcer gastric.

  • Pacienții cu simptome ușoare pot experimenta agravări, iar cei care nu au avut probleme înainte pot începe să manifeste disconfort.

Simptome comune:

  • Durere și arsură în partea superioară a abdomenului

  • Balonare și eructații

  • Reflux acid (gust acru în gură)

  • Grețuri și vărsături

  • Durere intensă care poate afecta somnul

Cum să prevenim problemele digestive:

  • Evitați alimentele prăjite, grase, picante, cafeaua, băuturile carbogazoase, alcoolul și fumatul.

  • Consumați mese mici și frecvente și mențineți o greutate sănătoasă.

Ulcerul gastric se agravează primăvara

  • Ulcerul duodenal provoacă senzația de arsură care se intensifică în timpul senzației de foame și se calmează după masă.

  • Ulcerul are variații sezoniere, fiind mai frecvent primăvara.

  • Umiditatea și lumina solară pot agrava simptomele ulcerului.

  • Consumul crescut de legume și fructe crude primăvara poate cauza probleme digestive la unele persoane.

Alimentele prăjite și acide agravează gastrita

  • Arsura stomacală, balonarea și gazele sunt simptome ale gastritei care se intensifică după consumul de alimente prăjite, băuturi acide sau carbogazoase.

  • Înghețata, sucurile reci și apa foarte rece pot de asemenea agrava simptomele.

  • Este important să evitați alimentele care îngreunează digestia.

Mesele târzii din timpul verii cresc riscul de reflux gastric

  • Deși refluxul acid nu este direct legat de anotimpuri, consumul excesiv de ceai și băuturi carbogazoase în timpul verii poate agrava simptomele.

  • Alimentația la ore târzii crește nivelul acidului gastric care ajunge în esofag.

  • Băuturile reci și cu gheață încetinesc activitatea intestinală, cauzând balonare și gaze.

  • Refluxul gastric poate crește riscul de cancer esofagian, de aceea diagnosticarea și tratamentul adecvat sunt esențiale.

Cine este expus riscului de boli gastrice?

  • Persoanele cu istoric familial de cancer gastric

  • Persoanele supraponderale

  • Cei infectați cu bacteria Helicobacter pylori

  • Persoanele expuse stresului cronic

  • Fumătorii

  • Cei care iau frecvent analgezice sau medicamente pentru artrită

  • Persoanele care consumă cantități mari de sare și carne

  • Cei care nu consumă suficiente legume și fructe

  • Vârstnicii

Recomandări pentru sănătatea stomacului primăvara și vara:

✔ Consumați mese mici și frecvente, mestecați bine alimentele. ✔ Asigurați-vă un consum adecvat de cereale (pâine, paste, orez, cartofi etc.). ✔ Înlocuiți untul și grăsimile animale cu ulei de măsline. ✔ Reduceți consumul de carne roșie, optând pentru carne de pui, pește și leguminoase. ✔ Consumați suficiente produse lactate. ✔ Evitați zahărul, băuturile dulci și deserturile foarte zaharoase. ✔ Reduceți consumul de sare. ✔ Evitați alimentele prăjite și la grătar, preferând preparatele fierte.